Gazete İpekyol'un gündeme getirdiği çocuk istismarı konusu Aile Bakanı'na soruldu

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, geçtiğimiz günlerde Gazete İpekyol'un gündeme getirdiği çocuk istismarı konusunu meclise taşıdı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi sundu.

Gazete İpekyol'un gündeme getirdiği çocuk istismarı konusu Aile Bakanı'na soruldu

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA- Gazete İpekyol dan Özlem Çelik'in “Şanlıurfa'da korkunç gerçek! Her gün bir çocuk istismara uğradığını söylüyor” başlıklı haberi meclis gündemine taşındı.

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, bahse konu haberin ardından çocuğa cinsel istismar konusuna dikkat çeken bir girişimde bulundu ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi sundu.

Türkiye’de uluslararası sözleşmeler ve çocukların haklarını koruyan yasaların etkin bir şekilde uygulanmadığını, çocuğun iyi olma halinin öncelikli görülmediğini ve hak ihlallerinin tespit edilerek önlenmesi konusunda etkili bir politika izlenmediğini iddia eden Vekil Öcalan “Çocukların, maruz kaldıkları şiddet, suça sürüklenme, ihmal ve istismar konularında dezavantajlı olma halinin devam etmekte. Savaşlar, afetler, yoksulluk ve açlık gibi durumlarda çocukların yaşadıkları hak ihlalleri belirginleşmekle birlikte çocuklar aslında günlük yaşamın her alanında zorluklar yaşamaktadır” dedi.

Şanlıurfa Barosu'nun istismara ilişkin verilerini paylaşan Vekil Öcalan “Urfa Barosu verilerine göre 01.01.2023-30.12.2023 tarihleri arasında Urfa’da en az 499 çocuk, 01.01.2024-23.09.2024 tarihleri arasında ise en az 279 çocuk cinsel istismara maruz kalmıştır. Devlet 18 yaşından küçük her bireyi şiddet ve istismardan koruyacak yasal ve toplumsal önlemleri almakla yükümlüdür. Faillere verilen cezasızların yetersizliği, suçu ve suçluyu gizleme, erkeği korumaya dönük politikalar, çocuğa yönelik istismar vakalarının artmasında rol oynamaktadır” diyerek Bakan Göktaş'ın yanıtlaması için 8 soruluk şu önergeyi sundu:

  1. "Urfa’daki çocuk istismar vakalarının sayılarına dair Urfa Barosu’na ait veriler bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?
    Bakanlık olarak çocuğa yönelik her türlü şiddet, ihmal ve istismarların önlenmesine yönelik herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
    Bakanlığınız tarafından istismar mağduru çocukların ve ailelerinin yaşadıkları travmaya yönelik psikolojik destek hizmetleri verilmekte midir? Son bir yılda Urfa’da ve ülke genelinde kaç istismar mağduru çocuğa ve ailesine psikolojik destek hizmeti verilmiştir?
    Çocuk istismar vakaları ile ilgili açılan davalarda faillere verilen cezalar nelerdir?
    Bakanlık olarak çocuk istismar vakalarında faillere verilen cezaların caydırıcı olduğunu ve istismar vakalarını azalttığını düşünüyor musunuz?
    Çocuk istismar vakalarında verilen cezalara rağmen istismar vakalarının artışının nedeni nedir?
    Son bir yılda Urfa’da gerçekleşen çocuk istismarı vakalarında kaç kamu görevlisi istismar  suçuna karışmıştır? Bu kamu görevlileri hakkında dava, idari soruşturma ya da kovuşturma açılmış mıdır? Bu davalar hangi aşamadadır?
    Bakanlığınızca çocuğa yönelik istismar vakalarının nedenlerini araştırmak  ve önlemek için Sivil Toplum Kuruluşları, dernekler ve baroların görüş ve önerilerine başvurulmakta mıdır?"
            
Gazete İpekyol'un gündeme getirdiği çocuk istismarı konusu Aile Bakanı'na soruldu

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.